Blog

Is mindfulness fijn voor HSP?

Wat is mindfulness?

Om de vraag “Is mindfulness fijn voor HSP?” te beantwoorden, is het goed om te weten wat Mindfulness is. Mindful betekent “met aandacht”. Mindfulness is dus met aandacht aanwezig zijn. Door mindful te zijn, ben je gefocust op datgene waar je aandacht moet zijn. Mindfulness is een handig gereedschap om terug te komen bij jezelf, zodat je de situatie (weer) overziet.

“Als we mindful zijn, diep in contact met het huidige moment, verdiept ons begrip van wat er gaande is, en beginnen we vervuld te raken van acceptatie, vreugde, vrede en liefde.”

Thich Nhat Hanh

Hoe werkt mindfulness?

Mindfulness begint bij je ademhaling. Wanneer je je concentreert op je ademhaling, ben je aandachtig aanwezig bij jezelf. Deze aandacht maakt het mogelijk om bewust en zonder oordeel naar de huidige situatie te kijken en wat dit met jou doet. Door de situatie te accepteren -kun je écht iets veranderen aan een externe omstandigheid- ontstaat de mogelijkheid flexibel te worden. Vanuit die flexibiliteit heb je vrede met de situatie.

Wanneer zou ik mindfulness kunnen inzetten?

  • Wees aandachtig bij je ademhaling voordat je iets gaat doen wat je spanning geeft. Ook hierbij kan een mantra je helpen: Ik adem in, ik vertrouw op mezelf. Ik adem uit, ik kan de situatie aan.
  • Als je merkt dat je overprikkeld raakt, kan mindfulness je helpen je brein te ontlasten. Zoek een rustige plek waar je een paar minuten ongestoord kunt zitten. Je brein krijgt tijd om alle prikkels te verwerken en je lijf komt tot rust.
  • Als je dan toch door overprikkeling getroffen bent, is het een mooie manier om compassie voor jezelf te krijgen:
    • Zeg een mantra op: ik adem in, ik kom thuis. Ik adem uit, ik ben gearriveerd. Of: ik adem zelfcompassie in. Ik adem uit wat me niet helpt uit. Probeer deze zin ook eens uit met een glimlach op je gezicht; je voelt de liefde letterlijk stromen!
  • Het kan ook een fijne manier zijn om op te laden.

Welke behoefte(n) heb ik?

Je hebt zonder oordeel naar jezelf gekeken en je hebt ontdekt wat er allemaal speelde toen je overprikkeld dreigde te raken of raakte. Met hoeveel dingen was je bezig? Heb je tussendoor rust genomen of tijd ingelast om weer op te laden? Wat kan ik de volgende keer anders doen?

Is mindfulness fijn voor HSP?

Mindfulness brengt je aandacht naar je lichaam in het hier en nu. Je voorkomt overprikkeling. Na een uiting van overprikkeling is het een manier om weer bij jezelf te komen en op te laden. Het maakt mogelijk te reflecteren op jezelf (een mooie HSP-kwaliteit!!) en te herkennen wanneer je rust moet nemen, of iets anders moet doen om op te laden.

Download ook de pdf met tips voor “aandachtig ademhalen”

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *