Blog

De Overgang en HSP: Een Reis van Zelfzorg en Begrip

De Overgang en HSP: Een Reis van Zelfzorg en Begrip. Iedere vrouw krijgt met de overgang te maken, maar toch rust er vaak een taboe op. Deze fase is voor elke vrouw anders, en de bijbehorende symptomen kunnen in verschillende mate voorkomen.

Wat is de overgang?

De overgang is de levensfase waarin de eierstokken geleidelijk stoppen met het produceren van oestrogeen. Dit hormoon beïnvloedt vele functies in het lichaam, zoals de werking van hart en bloedvaten, botten en de urinewegen. Door de daling van oestrogeen kunnen klachten optreden zoals opvliegers, stemmingswisselingen, slecht slapen en gewrichtspijn.
Progesteron, een ander belangrijk hormoon, daalt ook tijdens de overgang. Dit hormoon ondersteunt onder andere de vruchtbaarheid, botten en slaap. De verstoring van de balans tussen oestrogeen en progesteron kan leiden tot veel van de bekende overgangssymptomen.

Diepgaande verwerking bij HSP

De Overgang en HSP: Een Reis van Zelfzorg en Begrip
De Overgang en HSP

Hoog Sensitieve Personen (HSP) ervaren de overgang vaak intensiever. Ze zijn gevoeliger voor zowel lichamelijke als emotionele veranderingen, en de hormonale schommelingen tijdens deze fase kunnen heftiger worden ervaren. Denk aan stemmingswisselingen, vermoeidheid, angst en prikkelbaarheid. Ook kunnen fysieke symptomen zoals opvliegers en slaapproblemen meer overweldigend zijn.

Omdat HSP’s vaak gevoeliger zijn voor prikkels, kan de overgang hen sneller overbelasten, wat kan leiden tot stress en de behoefte om zich af te zonderen.

Tips om de symptomen te verzachten

Om de symptomen van de overgang te verzachten, kun je het volgende doen:

1. Stressmanagement: Yoga, meditatie en mindfulness kunnen helpen om de geest tot rust te brengen en stress te verminderen.

2. Leefstijl aanpassen: Het vermijden van prikkels zoals cafeïne, alcohol en geraffineerde suikers kan helpen om stemmingswisselingen en opvliegers te verminderen.

3. Regelmatige beweging: Wandelen, zwemmen of rustige vormen van lichaamsbeweging kunnen helpen om de hormonale balans te ondersteunen en stress te verlichten.

4. Slaaphygiëne: Het creëren van een rustgevende slaapomgeving en vaste routines helpt om slaapproblemen te verminderen.

5. Emotionele ondersteuning: Gesprekken met een coach, therapeut of lotgenoten kunnen helpen om de emotionele impact van de overgang te verwerken.

6. Zelfzorg en rust: HSP hebben vaak meer tijd voor zichzelf nodig om te herstellen van prikkels. Dit kan betekenen dat ze vaker rustmomenten moeten inplannen.

7. Voeding: Het aanvullen van vitamines zoals B-vitamines, magnesium en omega-3 kan helpen bij het reguleren van stemming en energie. Lees ook mijn blog “Gezonde voeding in de overgang: Steun je Lichaam

8. Hormoon Suppletie Therapie (HST): HST kan helpen bij het verminderen van opvliegers, stemmingswisselingen, depressie en andere overgangsklachten. Bespreek met je huisarts of overgang-specialist of HST een geschikte oplossing voor je kan zijn.

9. Podcast “We zijn toch niet gek? !n deze podcast deelt Suzanne Rethans met deskundigen en ervaringsdeskundigen tips over de overgang. Luister de podcast hier.

Conclusie

Een goede combinatie van zelfzorg, gezonde gewoonten en professionele begeleiding kan voor HSP een wereld van verschil maken tijdens de overgang.

Aanbevolen artikelen

1 reactie

  1. Herkenbaar hoor.
    Hier inderdaad ook meer last van slaapproblemen.
    Nu gestart met herstelyoga, nog rustiger dan de yoga die ik eerst deed. Merk dat mijn lijf daar behoefte aan heeft

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *